VÄND OM MIN LÄNGTAN

En ny nordisk musikal.

Vänd om min längtan kombinerar det österbottniskt jordnära med känslan från de stora musikalscenerna. Musikalen är en kärleksfull hyllning till alla som reste och de som inte vågade resa, till bröderna och mammorna, till papporna som dog för tidigt. Till alla dem som önskat att de kunnat vända om sin längtan.

Kära publik

Ann-Luise Bertell,
Teaterchef

Vänd om min längtan har jag burit på hela livet, från att jag satt på min mormors vind och letade i hennes Amerikatrunkar. Då jag spelade Dollar-Hanna under Colorado Avenue föreställningen 1999-2000 tänkte jag mycket på att jag också har en sådan här berättelse. Det var en historia som jag bara måste få berättad i mitt liv. Min mormor emigrerade 1927 som 16-åring och återvände 1949 till ett fattigt och krigstrött Finland. Hon talade aldrig någonsin om sina upplevelser i Kanada. Berättelsen är byggd på de små meningar och föreställningar som jag har fått om hennes liv. Detaljerna är påhittade av mig. Vänd om min längtan blev en roman och nu är den också en musikal.  

För mig är Vänd om min längtan framför allt en berättelse om den sorg som vi alla bär, som vi kanske inte ens vet varifrån den kommer. Om hur tidigare generationers liv är helt avgörande för våra egna. Att de val och möjligheter, tillkortakommanden som de ställdes inför påverkar oss idag. Att livet bär oss, också då det är svårt. 

Jag är så stolt över denna föreställning, över samarbetet med Thomas Enroth, Åsa Jinder, Nils-Petter Ankarblom och hela det kreativa teamet med Erik- André Hvidsten och Ralf Nyqvist i spetsen. För att inte tala om de underbara skådespelarna och orkestermedlemmarna. Wasa Teaters hela personal är enastående. Det är en glädje att få föda ett helt eget verk, som aldrig någonsin setts eller hörts tidigare, som är bara vårt. Vi har gjort detta tillsammans och det är vårt konstverk. 

Fotona som visas i applådtacket föreställer min mormor och hennes dotter i Kanada, och med på bilderna finns också min morfar, min mamma och min moster.

Jag önskar er, kära publik, en berörande och minnesrik teaterupplevelse! 

Varmt välkommen till Wasa Teater! 

En musikal för hela Norden

Erik-André Hvidsten
Regissör

Skriven av finlandssvenskar, med finlandssvenskar, för finlandssvenskar. Samtidigt är den här musikalen mycket större. Historiens utgångspunkt är lokal, men den är mycket mer universell än så. Från hela Norden åkte folk i stora mängder från det hårda och svåra livet här uppe. För att söka lyckan, för att skapa sig ett bättre liv. De drevs av en längtan som förde dem över det stora havet till det förlovade landet. Även i min norska familj finns det berättelser om släktingar som åkte över, liksom säkert också i din släkt. Dessa människor spenderade allt de hade och flyttade till ett land de bara hade hört talas om.

Men denna historia handlar inte egentligen om utfärdsresan för mig. Den handlar om vår inre resa. Om din och min längtan efter något bättre, efter något djupare. Och vi är så många som sitter med en längtan om att kunna hitta ett sätt att bearbeta valen vi gjort. Om att hitta hem och någonstans där längtan får sin ro.

Kontrasten mellan det lilla och det stora gör för mig Vänd om min längtan till ett episkt verk. Det är stort och maffigt i all sin avskalade enkelhet. De underbara melodierna, varje ord som griper tag i mig, varenda ton och varenda karaktär. Vem är jag, vem drömmer jag om att vara – vem blev jag?

Visst berättar vi en utvandrarhistoria, om drömmen om ett bättre liv någon annanstans. Men samtidigt är det en stark historia om den längtan vi människor bär med oss genom livet.
Hur kan man vända en sån längtan. Hur kan nån stå ut med att längta efter ett eget barn hela livet. Hur ger man sin längtan ro?

Vi kan nog inte vända din längtan. Men jag hoppas likväl att vi kan fortsätta våga längta, våga tro och våga satsa. Precis som Maria och alla de människor hon möter.

SKÅDESPELARE

Sarah Nedergård

I rollen: Maria

Lilli Sukula-Lindblom

I rollen: Maria den Äldre

Ester Rudnäs

I rollerna: Unga Lidia, bybo, kanadensare, barnmorska, resenär

Jon Henriksen

I rollerna: Sanfrid, Eddie Paulson, bybo

Markus Lytts

I rollerna: Harald, bybo, resenär

Carola Sarén

I rollerna: Sköterskan, Hilda, kanadensare, Mrs Wilkinson

Isa Lindgren Backman

I rollen: Lidia

Thomas Lundin

I rollerna: August, Sherbini, Rikard

Filip Ohls

I rollerna: Jakob, Axel, Mr Holmberg, läkare, bybo, kanadensare, resenär

Maria Udd

I rollerna: Margareta, Ellen

Sarah Nedergård

Lilli Sukula-Lindblom

Ester Rudnäs

Jon Henriksen

Markus Lytts

Carola Sarén

Isa Lindgren Backman

Thomas Lundin

Filip Ohls

Maria Udd

Det var så konstigt med honom. So good looking, so charming, so funny. Everything.

Konstnärlig Arbetsgrupp

Ann-Luise Bertell

Libretto

Thomas Enroth

Kompositör

Åsa Jinder

Textförfattare

Nils-Petter Ankarblom

Arrangemang och kompletterande musik

Erik-André Hvidsten

Regissör

Anders Karls

Scenograf

Karoliina Lahdenperä

Koreograf

Karoliina Koiso-Kanttila

Kostymdesign

Fia Derghokasian

Mask-och perukdesign

Kristoffer Svenn

Ljusdesign

Stefan Backas

Ljuddesign

Ann-Luise Bertell

Thomas Enroth

Åsa Jinder

Nils-Petter Ankarblom

Erik-André Hvidsten

Anders Karls

Karoliina Lahdenperä

Karoliina Koiso-Kanttila

Fia Derghokasian

Kristoffer Svenn

Stefan Backas

Orden ska uttrycka sig i dans eller vila i stillhet

Åsa Jinder
Textförfattare

Allt började i oktober 2019. Thomas Enroth hade vid ett tidigare konserttillfälle frågat mig om jag var intresserad av ett större samarbete. En musikal.

För att en text ska kunna växa fram, måste jag hitta en ingång till musiken, och för mig är det en förutsättning att jag tycker om den. Jag har alltid tyckt om Thomas melodier, så jag bad honom berätta om handlingen.

Romanen ”Vänd om min längtan” kom på posten och jag läste djupt gripen om boken gång på gång. Jag fann den alldeles underbar och plötsligt insåg jag den stora utmaningen och svårigheten i uppdraget. Berörd i hjärteroten sa jag ändå ja till uppdraget.

Under hela pandemin var detta mitt huvudsakliga arbete. Thomas skickade musik, varpå jag skrev. Jag skickade text, varpå Thomas komponerade. Vi pratade ibland, diskuterade form och uttryck.

När jag skriver stänger jag av världen och går inåt, mot alla rum av livserfarenhet. I språket får alla konstformer plats, liksom alla tankar och alla känslor. Stroferna skall vara färgrika, eller inte. Orden skall uttrycka sig i dans eller vila i stillhet. Vara högljudda eller viskande, tysta. De ska vara vackra eller fula. Men alltid berörande. Det är ofta en kamp att ge orden liv och sammanhang, få saker i livet ger mig dock större tillfredställelse

Ibland bad jag Ann-Luise läsa ett par rader för att försäkra mig om att jag tolkade henne rätt. Vänd om min längtan har växt fram i ett mycket levande, organiskt samarbete. Det har varit utmanande och utvecklande, men också väldigt roligt varje steg under hela resan. Nu är vi framme och jag är spänd av förväntan på publikens reaktioner.

En föreställning ni sent ska glömma

Thomas Enroth
Kompositör

Det har varit en ära att få skriva musiken till denna musikal. Jag har haft glädjen att få vara med från första början fram tills produktionen blivit klar. Det har varit en underbar resa.  Jag har skrivit till, tagit bort och ändrat. Det vi har kommit fram till är något jag är mycket stolt över. Musiken har sin grundton i folkmusiken, och min tanke har hela tiden varit att känna in personligheterna , få fram deras känslor genom musiken.

Allt började med en kopp kaffe hemma hos Ann-Luise Bertell 2019. Sedan har projektet utvecklats till vad ni nu får ta del av. Nils Petter Ankarblom har tagit fram de bästa ur mig. Åsa Jinder har lagt ord till tonerna och Erik-Andre Hvidsten har lyft produktionen till nya höjder. En stolt och glad kompositör vill ger er en föreställning ni sent ska glömma.

Orkester

Ralf Nyqvist

Kapellmästare, Piano

Patrik Lax

Slagverk

Richard Mitts

Dragspel, keyboard

Eero Paalanen

Bas

Peter Enroth

Gitarr, Mandolin

Sanna Mikkola-Blomberg

Violin

Emma Strömbäck-Mård

Cello

Roger Bäck

Bas

Tero Hyväluoma

Violin

Johanna Toppinen

Cello

Ralf Nyqvist

Kapellmästare, Piano

Patrik Lax

Slagverk

Richard Mitts

Dragspel, keyboard

Eero Paalanen

Bas

Peter Enroth

Gitarr, Mandolin

Sanna Mikkola-Blomberg

Violin

Emma Strömbäck-Mård

Cello

Roger Bäck

Bas

Tero Hyväluoma

Violin

Johanna Toppinen

Cello

Marias släktträd

Synopsis

I musikalen Vänd om min längtan får vi följa Marias liv från barndom till ålderdom. Berättelsen börjar då Maria är gammal. Hon är dement och bor på ett äldreboende. En dag får hon besök av en kvinna, Lidia Paulson, som säger att hon är Marias dotter. I hela sitt liv har Lidia längtat efter sin mor, längtat efter att få svar på varför hon blev lämnad och ifall sången som alltid funnits inuti henne en gång varit hennes mors. Men Maria har inga svar, hennes minnen är en dimma, en åker och ett öppet sår. Tillsammans får vi följa med i en berättelse genom tid och rum, genom minnen och längtan.

Genom hela föreställningen följer vi två tidslinjer och två olika världar, den riktiga världen som sker nu och Marias inre värld där hennes minnen spelas upp.

Läs mer.

SPACER

In the musical ”Vänd om min längtan” we follow Maria’s life from childhood to old age. The story begins when Maria is old and suffering from dementia, residing in a nursing home. One day, she is visited by a woman named Lidia Paulson, who claims to be Maria’s daughter. Throughout her life, Lidia has yearned for her mother, seeking answers as to why she was abandoned and whether the song that has always resonated within her once belonged to her mother. But Maria has no answers; her memories are shrouded in mist, a field and an open wound. Together, we embark on a journey through time and space, through memories and longing.

Throughout the performance, we follow two timelines and two different worlds: the real world unfolding in the present and Maria’s inner world, where her memories come to life.

Read more.

SPACER

Musikaalissa seuraamme Marian elämää lapsuudesta vanhuuteen. Tarina alkaa, kun Maria on vanha. Hän kärsii muistisairaudesta ja häntä hoidetaan vanhainkodissa. Eräänä päivänä hänen luonaan vierailee nainen, Lidia Paulson, joka sanoo olevansa Marian tytär. Koko elämänsä ajan Lidia on kaivannut Maria-äitiään, kaivannut tietää, miksi hänet jätettiin jälkeen ja oliko laulu, joka oli aina ollut hänen sisällään, kerran hänen äitinsä.  Mutta Marialla ei ole vastauksia, hänen muistonsa ovat sumua, pelto ja avoin haava. Yhdessä saamme seurata tarinaa ajassa ja tilassa, muistojen ja kaipauksen läpi.

Koko esityksen ajan seuraamme kahta aikajanaa ja kahta eri maailmaa, todellista maailmaa, joka tapahtuu nyt, ja Marian sisäistä maailmaa, jossa hänen muistojaan toistetaan uudelleen.

Lue lisää.

SPACER

Textning

Från och med oktober textas föreställningen till svenska, finska och engelska.
Ladda ner appen Subtitle Mobile på Google Play Store eller Apples App Store.

Föreställningskod: QAFY

Produktionsuppgifter

  • AV: Ann-Luise Bertell
  • KOMPOSITÖR: Thomas Enroth
  • TEXTFÖRFATTARE: Åsa Jinder
  • ARRANGEMANG & KOMPLETTERANDE MUSIK: Nils-Petter Ankarblom
  • REGI: Erik-André Hvidsten
  • KAPELLMÄSTARE: Ralf Nyqvist
  • SCENOGRAFI: Anders Karls
  • KOREOGRAFI: Karoliina Lahdenperä
  • KOSTYMDESIGN: Karoliina Koiso-Kanttila
  • MASK- OCH PERUKDESIGN: Fia Derghokasian
  • LJUSDESIGN: Kristoffer Svenn
  • LJUDDESIGN: Stefan Backas
  • REGIASSISTENT: Sissel Englund
  • PÅ SCEN: Markus Lytts, Carola Sarén, Maria Udd Gäster: Thomas Lundin, Sarah Nedergård, Filip Ohls, Isa Lindgren-Backman, Lilli Sukula-Lindblom, Jon Henriksen och Ester Rudnäs.
  • ORKESTER: Richard Mitts, Patrick Lax, Eero Paalanen, Johanna Toppinen, Sanna Mikkola-Blomberg, Peter Enroth, Tero Hyväluoma, Emma Strömbäck-Mård, Stefan Brokvist, Janne Hyöty, Roger Bäck
  • INSPICIENT: Johan Pohjanheimo
  • SCENMÄSTARE: Mårten Backman
  • LJUSTEKNIKER: Christian Bronner
  • LJUDMÄSTARE: Niklas Nybom
  • LJUDTEKNIKER: Oskar Packalén
  • B-LJUD: Elias Andersson, Magnus Nilsson
  • FÖRESTÄLLNINGSMASK: Anna Vesterback, Marina Karppinen
  • REKVISITA: Raija Sabel, Anders Karls
  • DEKORVERKSTAD: Jeremy Crotts, Stig Lund, Nicholas Isaksson, Lukas Löfdahl
  • KOSTYMATELJÉ: Ina Nordberg, Belinda Fridlund
  • DRAMATURGSTÖD:  Lina Teir & Erik Kiviniemi
  • ADMINISTRATIV CHEF: Gunilla Lillbacka
  • TEKNISK CHEF: Mats Antell
  • PRODUKTIONSPLANERARE: Maria Lång
  • FÖRSÄLJNINGSCHEF: Simon Ventus
  • FOTOGRAF, GRAFIKER & VIDEO: Frank A. Unger
  • SLÄKTTRÄDSANIMATION: Yoanna Rönnqvist (praktikant)
  • TEATERPEDAGOG: Anna Moberg
  • PRAKTIKANT: Elias Kackur
  • EKONOMISEKRETERARE: Mårten Granlund
  • FÖRSÄLJARE: Sanna Degerlund
  • BILJETTKASSAN: Sara Kvist
  • FASTIGHETSSKÖTARE: Dan-Ove Glader
  • STÄDFÖRMAN & STÄDARE: Ida Bäckman, Tatjana Fors, Alla Bondar och Tetiana Zhmutska
  • PUBLIKVÄRDAR: Kalle Crotts, Elin Forsman, Christian Lax, Tove Lundström, Joel Mattson, Eddi Omars, Jonas Paasonen, Belinda Stenroos, Ali Taher,
  • TEATERCHEF/ANSVARIG UTGIVARE: Ann-Luise Bertell
  • FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD: ca 2h 40 min inkl 25 min paus
  • Spelperiod: 16.9.2023 – 11.5.2024
  • Rekommenderas från 12 år.
  • Vänd om min längtan produceras i samarbete med Musikteater i Österbotten
  • Föreställningens rättigheter övervakas av Ann-Luise Bertell.

Tack till

Apuvälinekeskus
Stall Fallerall
Stall Rideaway