En ny nordisk musikal

VÄND OM MIN LÄNGTAN

Wasa Teater
Öppna programbladet

VÄND OM MIN LÄNGTAN

Vänd om min längtan är en ny nordisk musikal som kombinerar det österbottniskt jordnära med känslan från de stora musikalscenerna. Musikalen är en kärleksfull hyllning till alla som reste och de som inte vågade resa, till bröderna och mammorna, till papporna som dog för tidigt. Till alla dem som önskat att de kunnat vända om sin längtan.

16 september är det världspremiär för musikalen Vänd om min längtan. En känslofylld berättelse omgiven av underbar musik. Wasa Teaters skådespelare och sångare tar sig an en musikal som blir en vacker och stormig resa, över Atlanten och tillbaka. Maria Alina är 16 år då hon emigrerar till Kanada, bort från det fattiga och kärlekslösa barndomshemmet. I Kanada möter hon Eddie och deras kärlekshistoria blir svindlande vacker, och kort. Maria Alina tvingas göra ett val som ingen människa borde behöva göra. Så småningom återvänder hon till Finland och bär sina minnen med sig in i tystnaden. Men en dag kommer en dotter på besök.

Varmt välkommen till Wasa Teater!

Ann-Luise Bertell, teaterchef & författare

Vänd om min längtan har jag burit på hela livet, från att jag satt på min mormors vind och letade i hennes Amerikatrunkar. Då jag spelade Dollar-Hanna under Colorado Avenue föreställningen 1999-2000 tänkte jag mycket på att jag också har en sådan här berättelse. Det var en historia som jag bara måste få berättad i mitt liv. Min mormor emigrerade 1927 som 16-åring och återvände 1949 till ett fattigt och krigstrött Finland. Hon talade aldrig någonsin om sina upplevelser i Kanada. Berättelsen är byggd på de små meningar och föreställningar som jag har fått om hennes liv. Detaljerna är påhittade av mig. Vänd om min längtan blev en roman och nu är den också en musikal.

För mig är Vänd om min längtan framför allt en berättelse om den sorg som vi alla bär, som vi kanske inte ens vet varifrån den kommer. Om hur tidigare generationers liv är helt avgörande för våra egna. Att de val och möjligheter, tillkortakommanden som de ställdes inför påverkar oss idag. Att livet bär oss, också då det är svårt.