Synopsis

I musikalen Vänd om min längtan får vi följa Marias liv från barndom till ålderdom. Berättelsen börjar då Maria är gammal. Hon är dement och bor på ett äldreboende. En dag får hon besök av en kvinna, Lidia Paulson, som säger att hon är Marias dotter. I hela sitt liv har Lidia längtat efter sin mor, längtat efter att få svar på varför hon blev lämnad och ifall sången som alltid funnits inuti henne en gång varit hennes mors. Men Maria har inga svar, hennes minnen är en dimma, en åker och ett öppet sår. Tillsammans får vi följa med i en berättelse genom tid och rum, genom minnen och längtan.
Genom hela föreställningen följer vi två tidslinjer och två olika världar, den riktiga världen som sker nu och Marias inre värld där hennes minnen spelas upp.

I första akten utspelar sig Marias barndom i Finland. Det är fattigt och hårt. Trots det finns en varm familj med far och mor samt en storebror. Marias föräldrar är bönder och lever nära djur och natur. Marias mamma, Margareta, har en sällsam gåva. Hon kan vända hästars längtan. Även hästar kan ha hemlängtan då de flyttar till en ny gård och för att lugna dem och vänja dem vid sitt nya hem kallade man på Margareta.
Livet har sin stilla lunk tills tryggheten en dags rycks ifrån dem. Sanfrid, Marias pappa, råkar ut för en olycka och förlorar sina händer i en dragkamp med hästen. Skadorna är så svåra att Sanfrid dör. För Margareta finns få andra möjligheter än att gifta om sig. Det blir en ny verklighet för Maria och Harald då de flyttar in hos sin styvfar August och hans illavarslande mor Hilda.

Det nya hemmet är kallt och krävande, speciellt för Harald, Marias bror. En längtan om ett bättre liv någon annanstans börjar gro. Harald besluter sig för att emigrera till Kanada, tjäna pengar och skicka hem en biljett åt Maria, så att också hon kan ta sig bort från potatisvattnet, saltfisken och den våldsamma styvfadern. Maria rivs mellan längtan till Harald och kärlek till sin nya lillebror, men besluter sig för att resa.


I andra akten följer vi Marias resa till andra sidan Atlanten. I Kanada får hon nya vänner och återförenas med Harald, vars liv inte blivit lyckligare i det nya landet. I Kanada är arbetet tungt, men friheten en gnutta större – åtminstone för Maria. En kväll träffar hon Eddie, en ålänning som emigrerat precis som hon. Eddie har en magnetisk dragningskraft och Marias längtan skenar iväg som en vild häst.
De gifter sig snabbt och får en dotter, Lidia. Men inom kort ger passionen vika för svartsjukan och Eddies misstänksamma och våldsamma sida tar över. För att överleva flyttar Maria och Lidia bort från Eddie. Maria träffar en ny man, Rikard från Vörå, som erbjuder henne trygghet och en längtan till Finland. Men för att få ut skilsmässa hotar Eddie att ta vårdnaden om Lidia. Eddie har lagen på sin sida och Maria tvingas lämna sin dotter i Kanada och resa hem tillsammans med Rikard.

Slutligen finns bara minnen kvar av ett liv där längtan vridit och krånglat sig fram och de två världarna vävs samman. Den ålderstigna Maria finner ro i sin längtan till Lidia och Lidia förstår att längtan varit ömsesidig.

Tillbaka till programbladet.