Vi är alla åldrar vi har levt.
Välkomsttext
Grattis, du har valt att se en alldeles underbar pjäs: Tårtljus av Noah Haidle!
Tårtljus (Birthday Candles) är en nyskriven pjäs av den amerikanska pjäsförfattaren Noah Haidle och hade premiär på Broadway 2022. Pjäsen har satts upp på teatrar runt om i världen och med sin gripande och humoristiska charm lyckats förtrolla sin publik. Nu är det dags att fira på Wasa Teater!
”Hemligheten med ett kalas är att låta oss få vila från den dagliga resan från morgon till kväll.”
I Tårtljus får vi följa med Stinas födelsedagar från att hon är 17 till 107. Allt, hela hennes liv, utspelar sig i hennes kök samtidigt som hon bakar en kaka. Vi får möta föräldrar, vänner, förälskelser, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Allt sammanvävt till en fantastisk historia om hur det är att vara människa i all sin enkelhet och märkvärdighet. Noah Haidle skildrar skickligt 90 år på 90 minuter med hjälp av kraftfulla dialoger, en överraskande dramaturgi och välgenomtänkta karaktärer. Tårtljus är dramatik då den är som bäst; magisk, mänsklig och fängslande.
Vi vill också fira och lyfta fram den unga kraft som finns i er studerande. Vi är intresserade av att höra era berättelser. Med det här materialet vill vi öka kännedomen om dramatik och uppmuntra till att berätta via dramatik. Här hittar ni en introduktion till dramaturgi och inspirerande övningar före och efter teaterbesöket.
En till orsak att fira denna höst är Wasa Teater nya projektet WT-Unga Dramatiker ! WT-Unga Dramatiker är en manusgrupp för ungdomar som vill testa på att skriva dramatik. Läs mera om projektet här.

Anna Moberg
Konst och kreativt skapande är oumbärliga verktyg för att uttrycka oss själva, bearbeta känslor och utveckla empati och förståelse. Genom konst och kreativitet kan vi förbättra vårt emotionella välbefinnande och bidra till ett mer sammanhållet och innovativt samhälle. Kultur är ingen lyx, utan en nödvändighet för ett rikt och meningsfullt liv.

Om du vill baka en äppelpaj från grunden måste du först uppfinna universum.
Carl Sagan


Bra att tänka på inför teaterbesöket
Bekanta dig med studiematerialet och upplägget i god tid före teaterbesöket.
Om en föreställning inhiberas p.g.a. sjukdom, så tar teaterns försäljning kontakt mer er och försöker hitta ett nytt lämpligt besöksdatum.
Ordningsregler som att lyssna, följa aktivt med och respektera varandra gäller även under en teaterföreställning. Gå vid behov igenom ordningsreglerna innan för hur man är en respektfull deltagare. Berätta att man får uttrycka de känslor som väcks, reagera och leva sig in i det som händer på scenen. Att klappa, skratta, dra efter andan, visa och uttrycka känslor visar bara att man är enengagerad publik.
Teaterns publikvärdar finns på plats i foajén och hjälper er gärna om ni har frågor.
Vid ett teaterbesök hör det till att godis, mat och dryck stannar utanför salongen. Detta för att inte störa koncentrationen och stämningen i salongen.
Föreställningen textas till finska, engelska och svenska. Textning får man tillgång till genom att ladda ner en app.
Sätt telefonerna på ljudlöst och håll dem undanstoppade om de inte används för textning.
Ta kontakt på förhand ifall det behövs rullstolsplats eller T-slinga. Mer info hittar du HÄR.
Tänk på att vi som vuxna har en viktig roll vad gäller barn och ungdomars konst-och kulturintresse. Vårt engagemang ”smittar av sig”. Om vi visar att vi är nyfikna, förväntansfulla och uppmärksamma blir ungdomarna det också.
Av upphovsrättsliga skäl är all inspelning och fotografering förbjuden under föreställningen. Innan eller efter föreställningen går det bra att fota. Vill ni lägga upp dem på sociala medier, tagga gärna @wasateater
Om ni tar bilder när ni utför för- och efterarbete eller under teaterbesöket och publicerar dem på sociala medier, tagga gärna @wasateater. Vi följer gärna med på er resa och delar ert innehåll.
Om pjäsen

Produktionsuppgifter
Av: Noah Haidle
Regi: Bobo Lundén
Scenografi: Pia Enroth
Kostym: Helena Andersson
Mask: Josephine Derghokasian
Ljusdesign: Kristoffer Svenn
Ljuddesign: Niklas Nybom
Musik: Riddo Ridberg, Folkrörelsen
På scen: Lina Ekblad, Johan Fagerudd, Tuuli Heinonen, Jon Henriksen, Walter Ruokolahti/Thomas Lundin, Tove Qvickström
Förarbete
Introduktion till dramaturgi och uppgifter som inspirerar till att skriva dramatik.
DRAMATURGI: Läran om hur man bygger upp en berättelse på ett bra och ändamålsenligt sätt.
DRAMATIK: Texter som är skrivna för att framföras som skådespel.
LÄS MER
EFTERARBETE
Introduktion till metoden ”en väv av tecken”, som är framtagen av Riksteatern samt uppgifter i dramtiskt skrivande.
Info om det pedagogiska materialet
Av:
Anna Moberg
Foto och rörlig bild:
Frank A. Unger
Layout:
Karoliina Louhiranta
Ansvarig utgivare:
Ann-Luis Bertell